Genel Bakış
Lojistik alanında depolama; belirli bir noktadan gelen ürünlerin ya da yüklerin teslim alınıp, belirli bir süre muhafaza edilmesinin ardından istenilen noktalara gönderilmek üzere hazırlanmasına denir. Depolama süresinin uzunluğu doğrudan depo çeşitlerini etkiler. Depolama süresi ne kadar uzun olursa kullanılması uygun olan depolar da değişiklik gösterecektir. Depolama süresinin uzun olduğu yerlere depo denir ancak eğer depo süresi kısa olacaksa daha çok dağıtım merkezi ya da aktarma merkezi olarak da adlandırılabilir. Depolama aslında temelde kontrol, teslim alma, yerleştirme, sayım, toplama, kontrol ve gönderme gibi adımları kapsar. Bu adımlar düzenli bir transferin de temelini oluşturur. Depo bir anlamda sistemli çalışmayı gerektirir. Sistemli bir şekilde yapılan çalışmalar, iş verimini doğrudan etkiler. Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi depo süresine bağlı olarak depolar çeşitlenir. Yanı sıra istiflenecek ürünün cinsine göre de depo çeşitleri farklılık gösterir. Depo çeşitleri ve özelliklerini yakından inceleyelim.
Depolama Çeşitleri
Depo çeşitlerini 3 ana başlıkta toplamak mümkündür. Depo çeşitleri, ürünün hava ile temasına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Açık hava depoları, kapalı hava depoları ve soğuk hava depoları olmak üzere 3 çeşit depolama alanı vardır. Açık hava depoları, hava ile tam olarak temas halinde olan depo alanlarıdır. Çatısı bulunmayan depolara da açık hava deposu adı verilir. Açık hava depolarında istiflenen malzemeler ya da ürünler doğrudan hava ile temas eder. Bu ürünler genellikle geri dönüşüm ürünleri olabilir ya da mermer, tuğla, atık ya da hurda yığınları olabilir. Kapalı hava depolarında ise amaç ürünlerin ya da yüklerin hava ile temasını kesmektir. Sıcaklık ve aydınlatma sistemlerine sahip olduklarından hava sirkülasyonu vardır. Bu hava sirkülasyonu sayesinde malzeme ya da ürünlerin sıcaklık, nem ve ışık temasları kontrol haline alınır. Soğuk hava depoları ise adı üstünde “soğuk” olan depo alanlarıdır. Soğuk depo alanlarının temel amacı istiflenen malzeme, ürün ya da yüklerin, transfer sırasında herhangi bir bozulmaya uğramamasıdır. Özellikle gıda ve ilaç sektöründe soğuk hava depoları kullanılır. Bu sayede ürünler herhangi bir deformeye uğramadan tüketici ile buluşur. Depolama faaliyetleri genel hatları ile şu adımlardan oluşur; kamyon ya da konteyner gibi taşıma aracının depoya geliş zamanının planlanması, taşıma aracının depoya gelişi, aracın boşaltılması, ürünün ya da malzemenin depoya girişi, raflara yerleştirilmesi ve daha sonra uygun bir şekilde transfere hazırlanması. İşlemleri tamamlanan ürün ya da malzemenin depodan çıkışı, ürünün araca yüklenmesi, sevkiyatın tamamlanması. Tabi bu hazırlanma aşamasında etiketleme, barkot, alarm, ambalajlama, paketleme gibi detayların titizlikle yapılması en önemli detaydır.
Açık hava depoları, hava ile tam olarak temas halinde olan depo alanlarıdır.Çatısı bulunmayan depolara da açık hava deposu adı verilir.
Kapalı hava depolarında ise amaç ürünlerin ya da yüklerin hava ile temasını kesmektir. Sıcaklık sistemleri ile hava sirkülasyonu vardır.
Soğuk depo alanlarının temel amacı istiflenen malzeme, ürün ya da yüklerin, transfer sırasında herhangi bir bozulmaya uğramamasıdır.
Lojistik Depolama İle Hizmetinizdeyiz.
Sadece lojistik sektöründe değil hayatın pek çok alanında depolama önemli kazançlardan biridir. Kazanç diyoruz çünkü ürünlerin ya da eşyaların istiflenmesi ve güvenli bir şekilde barınması için depo ve depolama alanları oldukça önemli bir yer tutar. Özellikle lojistik sektöründe depolamana alanlarının öneminden bahsedeceğiz bu yazımızda. Halk arasında portif ya da forklif olarak bilinen ve insan gücünün yeterli olmadığı zamanlarda özellikle zamandan tasarruf sağlayan iş makinelerinden biri olan forkift’lerin çalışma alanlarından biri de depolardır. Depolar, kullanım sürelerine göre çeşitlenir. Forklift’in kolay çalışması bir anlamda depo tasarımına ve ürün dizilimine bağlıdır diyebiliriz. Bu noktada en az transfer edilecek yük miktarı kadar depoyu verimli ve etkili kullanmak da önemlidir.
Yatırım Maliyetlerinden Kurtulursunuz
Müşteri Taleplerini Karşılarsınız
Envanter Seviyesinde Düşüş
Güvenlik Standartlarınızı Yükseltir